Höstläsning!
(Här är hela listan, som pdf.)
Ellen Mattson: Tornet och fåglarna
Marstrand i juli månad krigsåret 1719.
Kommendanten Henrich Danckwardt har befäl över Marstrands fästning som danskarna är på väg att anfalla. Innan första dagens strid är över har han tvingats se tolv av sina män beskjutas och gå till botten i sundet utanför Marstrandsön. Fyra dagar senare kapitulerar han och staden faller i danska händer. Vad hände – var han feg eller fanns det andra skäl till hans agerande?
Jerker Virdborg: Sommaren, syster
Två syskon i Sverige. En underskön sommar. Men något är fel. Vägarna är avspärrade och beväpnade miliser kontrollerar landet. Anna tvingas fly till fots med sin lillebror Erik. Hon är handlingskraftig och säker, han tafatt och vilsen. I Sommaren, syster har mardrömmarna blivit verklighet och Erik och Anna tvingas betala ett högt pris för att överleva.
Tivoli Gröna Lund i Stockholm tvingas stänga och kinesiska investerare lägger beslag på marken. De bygger upp BlissGarden, även kallat Kalkbrottet, en gated community för äldre, med full service – men också karaoke, tango, bingo och andra nöjen. Och som kronan på verket en livförsäkring med 100-årsgaranti!
Moll lever i ett samtida, kanske framtida Sverige, där olönsamma, onödiga människor utlokaliseras från huvudstaden. Under busstransporten norrut lyckas hon fly ut i skogen, rakt ut i ingenstans. Landskapet tar emot henne, och hon finner en övergiven väg där hon börjar den vandring som kanske ska föra henne till något.
Kommer ut i oktober.
Agnes vandrar ensam omkring med barnvagnen i ett 30-gradigt Stockholm mitt i juli. Alla vänner är bortresta och det finns ingenstans att ta vägen med en liten bebis, förutom till öppna förskolan och föräldragruppen som hon skyr. Vem har hon blivit? Och framför allt: Vem ska hon bli?
Kristofer Ahlström: Hjärtat är bara en muskel
Det börjar med en bilolycka, då Elisabeth överlever och Isak dör. Men egentligen börjar allt långt tidigare, med den händelse som får henne att lämna Gotland och fara till Stockholm. Efter en tid känns ensamheten ändå för svår, och när hon en dag får syn på Isak blir han hennes utvalda. De inleder ett passionerat förhållande. Snart blir det till en maktkamp, och hon kan inte längre avgöra vem som kontrollerar vem.
Nu ligger hon på sjukhuset, fylld av skuld och av rädsla för att allt hon hoppats på och längtat efter ska tas ifrån henne. Mödosamt försöker hon få ihop de fragmenterade minnena. Vad vet hon innerst inne om Isak? Och vad var det som faktiskt hände?
Josefin Holmström: Samuel är mitt namn
Det är i mitten av 1800talet, en pojke föds blind och tas om hand av en kvinna som ger honom ett namn: Samuel. Under pojkens uppväxt i norra Sverige sker två underverk: först inser prästen i bygden att pojken har läshuvud och sedan återfår pojken på ett mirakulöst sätt synen. Han hamnar så småningom i Cambridge, där han blir vän med en blivande arvtagare till ett familjeimperium. Tillsammans utför de fysikaliska ljusexperiment som kan revolutionera världen.
Vad är det som får Katja i novellen ”Nyanser av Djuret” att rysa när hon återvinner sin bortglömda vinfläckiga blus? Och hur inser Colin vad en svart läderjacka kan föra med sig?
Berättelserna i Kläderna handlar om identitet, relationer, masker och de lyckliga eller olyckliga stunder när maskerna faller och vår sårbarhet och längtan skiner igenom. Och i alla novellerna figurerar förstås – klädesplagg.
Sigrid Combüchen: Sidonie och Nathalie
Mars 1944. Sidonie och Nathalie är på flykt genom ett krigshärjat Tyskland. De känner inte varandra och de förblir främlingar för varandra – av nödvändighet. Med sina sista tillgångar tar de sig över Öresund. I Sverige får rena kläder, döps om till Siv och Nanna och får arbeta för mat och husrum. Men flykten är inte över.
Långt senare firar Nathalie motvilligt sin nittioårsdag. Hon fick ett andra liv i Nordnorge, har en dotter och fyra barnbarn som oroar sig för henne. Men hon hugger ännu sin egen ved och tillbringar sömnlösa sommarnätter vid ett fönster och minns.
Kommer ut i oktober
Jónas är 49 år, islänning, frånskild, besatt av att reparera saker, och det är länge sedan han kände en kvinnas kropp nära sin egen. Han har tappat lusten att leva, frågan är bara hur han ska göra. För att hans enda dotter Gudrun inte ska behöva ta hand om hans döda kropp, reser han utomlands, till ett land utan namn, och tar in på Hotel Silence. Han ger sig själv sju dagar att lyckas.
Gunnar Wetterberg: Skånes historia, del 1-3
Första delen börjar 11 500 f Kr (!) och avslutas med den danske kungen Valdemar Atterdags död 1375 – det var han som återerövrade Skåne. Del 2 sträcker sig från 1376-1720 och behandlar tiden från drottning Margareta till slutet av de stora nordiska krigen – tid präglad av krig men också av försvenskning. Den tredje delen tar vid och sträcker sig hela vägen fram till Öresundsbron – och har tydligen också ett avsnitt om Zlatan!
Vårläsning!
(Här är hela listan, som pdf.)
Philip Teir: Så här upphör världen
Det här är enligt förlaget en roman som handlar om saker som tar slut, om livsformer som bryts ner så långsamt att man knappt märker det. Om livsval och lögner, om barndom och vuxenhet.
Yeong-hye är en tystlåten kvinna i ett traditionellt äktenskap i Sydkorea. En dag bestämmer hon sig för att bli vegetarian, men människorna i hennes liv vägrar att acceptera beslutet, och hennes envishet sätter igång en spiral av tvång och våld. Vad händer med den som ständigt måste föra en kamp mot tillvaron? Vilka medel står till buds och när når en människa bristningsgränsen?
”Vegetarianen” belönades 2016 med det internationella Bookerpriset och blev Han Kangs genombrott utanför hemlandet Sydkorea.
Annas självuppfattning förändras dramatiskt när hon blir mamma. Trots konflikterna med maken blir hon kvar med honom, men med tiden söker hon bekräftelse i en relation med en äldre man, Ivan. När han drabbas av en sjukdom faller det på Anna att vårda honom fram till hans död.
Agnes Lidbecks debut har redan fått strålande recensioner – känns som ”måste”-läsning…
Martin Engberg: En enastående karriär
Jonas ska disputera i litteraturvetenskap men det slutar med platt fall under förnedrande former. Under de följande veckorna sätts allt i gungning. När Stefans forne handledare återvänder till universitetet efter en utlandsvistelse, vaknar tanken på revansch. Om Stefan förmått hjälpa honom ens det minsta så hade väl inte avhandlingen misslyckats?
En intellektuell underhållningsroman säger förlaget och det verkar roligt!
Yaa Gyasi skildrar i sin debutroman slavhandelns konsekvenser under flera generationer, från 1700-talet ända fram till idag. Frågan som ställs är om människans jakt på identitet och hemfärd också kan bli hennes väg till försoning.
Elizabeth Strout: Mitt namn är Lucy Barton
Lucy Barton återhämtar sig långsamt från vad som borde ha varit en enkel operation. När hennes mamma, som hon inte har talat med på många år, kommer på besök verkar det som om deras trevande samtal om människor från förr skulle kunna få dem att hitta tillbaka till varandra, men under ytan finns all spänning och frustration som genomsyrat deras relation.
Curtis Sittenfeld – Sanning och skvaller
Curtis Sittenfeld har skrivit en modern version av Stolthet och fördom – lika delar Jane Austenhyllning som litterärt experiment. Det här är en nyskapande tolkning som flyttat Jane Austens engelska drama till ett nutida USA.
Sverige, cirka 1350. Europa ligger i ruiner, digerdöden härjar och har på bara några år utplånat en tredjedel av befolkningen. En kvinna lämnar allt bakom sig och flyr ut ur landet, för att möta sitt öde. Flykten tar henne genom ett både rättslöst och ödelagt landskap, till platser där folk alltjämt lever, och försöker överleva. Till pestläkarna, gycklarna, hororna, änkorna, de föräldralösa.
Cecilia Ekbäck: Midnattssolens timme
”Midnattssolens timme” är en historisk spänningsroman: Sommaren 1856 blir Magnus Stille skickad av sin svärfar, justitie-ministern, att kartlägga området runt Svartåsen i Lappland, vilket bara är en täckmantel för uppdraget att förstå varför tre män hittats mördade i en prästgård i den avlägsna regionen.
Samtidigt har Magnus svärfar har ett annat, mer privat, perspektiv: han ogillar sin dotter Lovisas sätt att leva och låter henne därför följa med Magnus på den mödosamma resan norrut.
I en nära framtid, när landsgränserna slutits, skickas det ny-gifta paret Maija och Viktor iväg på ett uppdrag till en ogästvänlig ö i Bottenviken. Över deras huvuden svävar bestyckade drönare och runt armen har de varsin transponder. Snart förstår de att de är utvalda för att rapportera aktivitet österifrån och att det inte är tänkt att de någonsin ska återvända till fastlandet. När en sargad plåtfarkost spolas i land på ön med en grupp svårt medtagna människor sätts såväl samvete som de nygiftas relation på prov.
Carsten Jensen: Den första stenen
Journalisten och författaren Carsten Jensen besökte Afghanistan första gången 1988 och har sedan återvänt dit under fyra decennier.
I centrum för berättelsen står en grupp unga män och kvinnor som anmält sig till att delta i kriget i Afghanistan, drivna av ett behov av att utmana sig själva under extrema förhållanden. Men snart står de inför prövningar som ingen militär träning har förberett dem på, och överlevnad mot alla odds blir deras enda uppdrag.
Och om du inte känner för den här, men ändå vill ha en mäktig bok av denne författare: läs ”Vi, de drunknade”, som just kommit ut i nyutgåva i pocket!
Sara Lövestam: Grejen med substantiv och pronomen
Vad är likheten mellan ett substantiv och en baguette? Hur säger man egentligen biceps i plural och varför kan inte vuxna människor ha ett sansat samtal om pronomen?
Det är ett par år sedan Grejen med verb gjorde succé både bland dem som älskar grammatik och dem som inte visste att de gjorde det. I uppföljaren ”Grejen med substantiv (och pronomen)” finns allt en människa kan fundera över när det gäller substantiv (och pronomen).
Simon Sebag Montefiore: Romanov
Ätten Romanov styrde Ryssland som tsarer under 300 år (1613–1918). Släkten bestod av störda och lysande begåvade självhärskare som med hänsynslös personlig kraft lyckades lyfta ett område som ödelagts av inbördeskrig till ett mäktigt självständigt imperium som dominerade Europa.
Peter den store och Katarina den stora var Rysslands två främsta regenter och är båda skildras i Montefiores nya bok.
Edmund de Waal: Den vita vägen – En berättelse om porslinets historia och själ
Edmund de Waal, författare till den fantastiska boken ”Haren med bärnstensögon” har skrivit ännu en dramatisk berättelse som rör sig i gränslandet mellan sakprosa och memoarer. Denna gång ger sig keramikern Edmund de Waal ut på uppdraget att spåra porslinets brokiga och spännande historia. Resan påbörjas i Kina och går sedan vidare ut i världen – en berättelse om människorna som skapade porslinet, levde av det och drogs till dess speciella magi.